top of page
  • Yazarın fotoğrafıMarketing Dept.

Meta'nın "Öde veya Onay Ver" Reklam Modeli AB'den Büyük Ceza Tehdidiyle Karşı Karşıya

AB, Meta'nın kullanıcılarını kişisel verilerini vermeye zorlayan reklam modelinin Dijital Pazarlar Yasasını ihlal ettiğini belirtti. Şirket, 13.4 milyar dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.




Avrupa Birliği düzenleyicileri bugün, Facebook’un ana şirketi Meta'nın “öde veya onay ver” reklam modeliyle Dijital Pazarlar Yasasını ihlal ettiğini belirtti ve bu durumun büyük cezalarla sonuçlanabileceğini söyledi. Bu modelde, kullanıcılar ya Meta’nın platformlarını reklamsız kullanmak için ödeme yapmak ya da kişiselleştirilmiş reklamlar için verilerinin işlenmesine izin vermek zorunda kalıyor. Bugün yayımlanan bir açıklamada, modelin kullanıcıların kişisel verilerinin birleştirilmesine “özgürce onay verme hakkını” kullanmalarına izin vermediği belirtildi. AB, Meta'nın uyumlu olabilmesi için kişisel bilgilerini şirkete vermek istemeyen kullanıcılara “eşdeğer hizmetler” sunması gerektiğini söyledi. Düzenleyiciler, “Bu ikili seçenek, kullanıcıları kişisel verilerinin birleştirilmesine onay vermeye zorlamakta ve Meta’nın sosyal ağlarının daha az kişiselleştirilmiş ancak eşdeğer bir versiyonunu sunmamaktadır” diye yazdı.


Meta'nın İtirazı


Meta, karara itiraz ederek mevcut modelini geçen yıl Avrupa mahkemelerinin direktifi doğrultusunda DMA’ya özel olarak uyumlu hale getirdiğini belirtti. Bir Meta sözcüsü, “Reklamlara alternatif olarak abonelikler, birçok sektörde yerleşik bir iş modelidir ve reklamsız abonelikleri, DMA dahil olmak üzere birkaç örtüşen düzenleyici yükümlülüğü karşılamak için tasarladık. Komisyonla yapıcı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Şirket, AB düzenleyicileriyle diyaloga devam etmeyi dört gözle beklediğini söyledi.


Olası Cezalar ve Önceki İhlaller


İhlaller geçerli olursa, Meta Avrupa'da kazandığı paranın bir kısmı kadar, en son kazanç raporuna göre 13.4 milyar dolara kadar, para cezasına çarptırılabilir. Bu, AB’nin son yedi gün içinde bir teknoloji devine yönelik ikinci baskısı. Geçen Pazartesi, düzenleyiciler Apple’ın uygulama mağazasının rekabet yasalarını ihlal ettiğini tespit etmişti.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page